Η σύφιλη είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από ένα βακτήριο. Αν δεν θεραπευτεί αποτελεσματικά μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας ακόμη και θάνατο.

Είναι συχνή η σύφιλη;

Η σύφιλη δεν αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, ωστόσο έχει μια αξιόλογη συχνότητα και πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη.

Πως μεταδίδεται η σύφιλη;

Η σύφιλη μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική, πρωκτική). Μεταδίδεται σε κάποιο άνθρωπο όταν έρθει σε επαφή με το συφιλιδικό έλκος άλλου ανθρώπου. Τα συφιλιδικά έλκη είναι πληγές που εντοπίζονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών, στον κόλπο, στον πρωκτό και στο ορθό. Οι πληγές αυτές μπορεί να βρίσκονται στα χείλη και το στόμα. Σύφιλη επίσης μπορεί να μεταδώσει μια γυναίκα κατά την διάρκεια της κύησης στο έμβρυο της.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σύφιλης;

Τα πρώτα συμπτώματα της σύφιλης εμφανίζονται σε 10 – 90 ημέρες (συνήθως 3 εβδομάδες) από την μόλυνση. Στην σύφιλη εμφανίζονται ένα ή πολλά συφιλιδικά έλκη – πληγές, που διαρκούν 3-6 εβδομάδες και επουλώνονται αυτόματα, ανεξάρτητα από το αν γίνει θεραπεία ή όχι. Αρκετές εβδομάδες μετά την επούλωση, αν δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία σε αυτό το στάδιο, παρουσιάζει στην συνέχεια μια ποικιλία συμπτωμάτων με διάφορα εξανθήματα στο σώμα και/ή πληγές σε στόμα, κόλπο, πρωκτό. Τα εξανθήματα της σύφιλης δεν έχουν κνησμό. Το 15% από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν με σύφιλη και δεν θεραπεύτηκαν, αργότερα εμφανίζουν νευρολογικά προβλήματα (παραλύσεις, άνοια, βαθμιαία τύφλωση). Η νόσος μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το ήπαρ, τα οστά και οι αρθρώσεις. Αυτές οι βλάβες μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Πως θεραπεύεται η σύφιλη;

Η σύφιλη θεραπεύεται με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Χρειάζεται εργαστηριακός επανέλεγχος ώστε να τεκμηριωθεί ότι η θεραπεία ήταν αποτελεσματική.

Η σύφιλη προλαμβάνεται με την χρήση προφυλακτικού.