Η γονόρροια (βλεννόρροια) είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από ένα βακτήριο. Η γονόρροια (βλεννόρροια) μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα μέσα στις θέρμες και υγρές περιοχές του αναπαραγωγικού μας συστήματος, όπως ο τράχηλος, η μήτρα, οι σάλπιγγες στις γυναίκες και η ουρήθρα σε άνδρες και γυναίκες. Το βακτήριο μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στο στόμα, το φάρυγγα, τα μάτια και τον πρωκτό.

Πόσο συχνή είναι η γονόρροια (βλεννόρροια);

Η γονόρροια (βλεννόρροια) είναι πολύ συχνή μολυσματική σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος.

Πως μολύνονται οι άνθρωποι;

Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί έχοντας σεξουαλική επαφή με άτομο που έχει γονόρροια (βλεννόρροια). Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι κολπική, πρωκτική, στοματική. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω υγρών χωρίς να υπάρξει καν εκσπερμάτιση. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια του τοκετού.

Άτομα που είχαν στο παρελθόν γονόρροια (βλεννόρροια) και θεραπεύθηκαν μπορεί να μολυνθούν και πάλι μετά από σεξουαλική επαφή με άτομο που έχει αθεράπευτη γονόρροια.

Ποιοι κινδυνεύουν από γονόρροια (βλεννόρροια);

Οποιοδήποτε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί να παρουσιάσει γονόρροια (βλεννόρροια).

Ποια είναι τα συμπτώματα της γονόρροιας (βλεννόρροιας);

Στους άνδρες υπάρχει αίσθημα καύσου κατά την ούρηση ή ένα λευκό, κίτρινο ή πράσινο έκκριμα από την ουρήθρα στο πέος που συνήθως εμφανίζεται 1-14 ημέρες μετά την μόλυνση με γονόρροια. Μερικές φόρες υπάρχει πόνος και οίδημα στους όρχεις. Παρόλα αυτά μερικοί άνδρες με γονόρροια (βλεννόρροια) δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Στις γυναίκες τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα γονόρροιας (βλεννόρροιας). Ακόμη και όταν υπάρχουν είναι τόσο ήπια που συγχέονται συμπτώματα κυστίτιδας ή κολπίτιδας.

Τα αρχικά συμπτώματα είναι αίσθηση πόνου ή καύσου κατά την ούρηση, αυξημένο έκκριμα από τον κόλπο ή αίμα μεταξυ των δυο εμμήνων ρύσεων. Οι γυναίκες με γονόρροια (βλεννόρροια) κινδυνεύουν από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου ακόμη και αν η γονόρροια έχει ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Τα συμπτώματα από λοίμωξη του ορθού σε άνδρες και γυναίκες είναι έκκριμα, κνησμός, καύσος, πληγές, αίμα, ή πόνος στην αφόδευση. Στη  λοίμωξη του φάρυγγα συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γονόρροιας (βλεννόρροιας);

Στις γυναίκες μπορεί να εξαπλωθεί και να προσβάλλει την μήτρα ή τις σάλπιγγες. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή πολύ έντονα με πυρετό και πόνο στην κοιλιά. Η προσβολή μήτρας και σαλπίγγων από γονόρροια οδηγεί σε στείρωση  ενώ αυξάνει τον κίνδυνο έκτοπης κύησης (κατάσταση απειλητική για την ζωή της γυναίκας).

Στους άνδρες όταν εξαπλωθεί στην επιδερμίδα μπορεί να προκαλέσει στείρωση.

Επίσης αν η γονόρροια (βλεννόρροια) μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να εξαπλωθεί στο αίμα και τις αρθρώσεις (κατάσταση απειλητική για την ζωή).

Πως θεραπεύεται η γονόρροια (βλεννόρροια);

Η γονόρροια (βλεννόρροια) θεραπεύεται με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

Τι γίνεται με τον/την/τους συντρόφους;

Όλοι οι σύντροφοι πρέπει να θεραπεύονται και οι σεξουαλικές επαφές μπορεί να αρχίσουν αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία. Είναι σαφές ότι η χρήση προφυλακτικού προλαμβάνει την γονόρροια (βλεννόρροια).