Ο όρος υπερτρίχωση αναφέρεται σε ανεπιθύμητη αυξημένη τριχοφυΐα, σε άνδρες και γυναίκες, σε διάφορα σημεία του σώματος, με φυσιολογική όμως για το φύλο κατανομή.

Η ανεπιθύμητη τριχοφυία αντιμετωπίζεται σήμερα  με Laser σε συνδυασμό με Υπερήχους

Μετά την δερματολογική διάγνωση ακολουθεί θεραπεία με εξελιγμένα laser επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης και υπερήχους. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της τριχοφυΐας περιλαμβάνει συνδυασμούς εξελιγμένων συσκευών που πρέπει να εφαρμοστούν στο θύλακο της τρίχας, περιοχή γένεσης και ανάπτυξής της.

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια είναι συνδυαστικές.

Laser

Η αντιμετώπιση της Υπερτρίχωσης

Η ενεργειακή  δέσμη  στοχεύει στη ρίζα  της τρίχας, καταστρέφοντάς την και αφήνοντας, παράλληλα, άθικτη την επιδερμίδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις για την εφαρμογή αυτή δεν χρειάζεται αναισθησία, ενώ σπάνια χρησιμοποιείται αναισθητική κρέμα.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά ήδη από την πρώτη επίσκεψη, ενώ η επόμενη πραγματοποιείται έπειτα από έναν ή δύο μήνες. Σταδιακά, το διάστημα μεταξύ των επισκέψεων μεγαλώνει (έξι-οκτώ μήνες).

Οπτικά υπάρχει πλήρης εξαφάνιση των τριχών μετά την πρώτη επίσκεψη. Οι τρίχες ξαναφυτρώνουν βέβαια έπειτα, όμως, από 2-3 επισκέψεις το πρόβλημα υποχωρεί αισθητά.

Αφού συμπληρωθεί το σύνολο της θεραπείας, ο γιατρός παρακολουθεί την ασθενή μια φορά το εξάμηνο και κατόπιν μια φορά τον χρόνο.

Το κόστος διαφέρει, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής που αποτριχώνεται.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την εφαρμογή της αποτρίχωσης

Τα εξελιγμένα δερματολογικά Laser αποτρίχωσης 4ης γενιάς  σε συνδυασμό με υπερήχους είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση στο πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με τρόπο γρήγορο, ανώδυνο και ασφαλή.

  • Η δράση της ενεργειακής δέσμης στον τριχικό θύλακα προκαλεί σταδιακά και επιλεκτικά την καταστροφή των κυττάρων τα οποία παράγουν τριχοφυΐα. Κατ' αυτόν τον τρόπο η τριχοφυΐα σταδιακά μετατρέπεται σε χνοώδη και αδύναμη μέχρι την πλήρης αναστολή της ανάπτυξής της.
  • Είναι απαραίτητο να υπάρχουν την ημέρα της εφαρμογής, τρίχες τουλάχιστον μιας - δύο ημερών. Διαφορετικά είναι δύσκολο να καταγραφούν σωστά η ποιότητα και η ποσότητα των τριχών. Γι' αυτό το λόγο απαγορεύεται η χρήση άλλων αποτριχωτικών μεθόδων 4-6 εβδομάδες πριν την κάθε εφαρμογή
  • Τα χρονικά μεσοδιαστήματα μεταξύ των συνεδριών  συνήθως είναι από 4 έως 10 εβδομάδες, ανάλογα με την ανατομική περιοχή και ανάλογα με την αλλαγή στον ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας την οποία έχει πετύχει η προηγούμενη εφαρμογή
  • O αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται εξαρτάται από την περιοχή η οποία πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπείες, την ποιότητα της τρίχας και μερικούς δευτερογενείς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης της τρίχας, όπως η ηλικία, οι ορμόνες, το βάρος, η λήψη φαρμάκων, ο μεταβολισμός, η κληρονομική προδιάθεση και ορισμένες παθολογικές καταστάσεις.

Τεχνολογία επόμενης γενεάς στην αποτρίχωση

Η καινοτόμος τεχνολογία υπερήχου  χρησιμοποιεί την τρίχα και τα χαρακτηριστικά του δέρματος ως ένα ακριβή και αποδοτικό υπερηχητικό κυματοδηγό. Μία υπερηχητική κεφαλή χρησιμοποιείται για να διοχετεύσει την ακουστική ενέργεια άμεσα στο στέλεχος της τρίχας, η ενέργεια υπερήχου απορροφάται ακριβώς στη ρίζα τρίχας, και μετατρέπεται σε θερμότητα. Κατά συνέπεια, η θερμοκρασία της ρίζας υπερβαίνει γρήγορα το επίπεδο που απαιτείται για να προκαλέσει τη μακροπρόθεσμη καταστροφή της. Δεδομένου ότι η ενέργεια εφαρμόζεται με ακρίβεια, μέσω του στελέχους της τρίχας, ο παρακείμενος ιστός δεν επηρεάζεται. Ενδείκνυται σε όλα τα χρώματα τρίχας και τους τύπους δέρματος, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακίνδυνα για σχεδόν όλες τις περιοχές του σώματος.