Ο όρος “ευρυαγγείωση” αναφέρεται σε επιφανειακά τριχοειδικά αγγεία, ορατά “δια γυμνού οφθαλμού”. Σε πολλές περιπτώσεις, άγνωστες αιτίες οδηγούν στην “οπισθοχώρηση” των δομών του δέρματος μεσα στις οποίες “πλέουν” τα τριχοειδικά αγγεία. Το αποτέλεσμα είναι τα τοιχώματα των τριχοειδικών αγγείων να χάνουν το στήριγμά τους, να χαλαρώνουν κι έτσι να αυξάνεται η διάμετρος των αγγείων αυτών. Έτσι γίνονται ορατά με γυμνό μάτι. Σε άλλες περιπτώσεις, πιθανολογείται η επίδραση αγγειοδραστικών ουσιών. Συχνά οι ευρυαγγείες οφείλονται σε χρόνια ηλιακή έκθεση ή σε χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει οικογενής προδιάθεση για τη εμφάνιση αυτών των βλαβών.

Οι ευρυαγγείες του προσωπου είναι πιο συχνές σε άτομα με ανοιχτούς δερματότυπους. Είναι πιο συχνές στην περιοχή της μύτης και στα ζυγωματικά.

Ανάλογα με τη μορφή τους διακρίνονται σε γραμμοειδείς και διάχυτες. Η θεραπεία τους γίνεται με τη χρήση συνδυαστικά δύο συστημάτων Laser, του PulseDye Laser-V-Beam, στα 595nm, το οποίο είναι θεραπεία πρώτης επιλογής για τις διάχυτες ευρυαγγείες και του Long Pulse Nd:Yag στα 1064nm, το οποίο είναι θεραπεία πρώτης επιλογής για τις γραμμοειδείς ευρυαγγείες.