Οι Ευρυαγγείες είναι πολύ μικρά διευρυμένα αγγεία στο δέρμα, ορατά με γυμνό μάτι. Τα επιφανειακά αυτά αγγεία αντιπροσωπεύουν διαταραγμένα φλεβίδια, τριχοειδή ή αρτηριόλια. Εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και το χρώμα τους είναι συνήθως κόκκινο ή μπλε.Ανάλογα με την μορφή που εμφανίζονται, χαρακτηρίζονται Γραμμοειδείς (απλές), Δενδροειδείς, Αραχνοειδείς (ή αστεροειδείς), ή Διάχυτες.

Πού οφείλονται;

Η ορθοστασία, το αυξημένο βάρος, η χρήση αντισυλληπτικών, η εγκυμοσύνη, η παρατεταμένη έκθεση σε θερμότητα, η ηλιοθεραπεία, το solarium, το μασάζ καθώς και ορισμένες ασκήσεις γυμναστικής, συμβάλλουν στην εμφάνιση των ευρυαγγειών των κάτω άκρων.

Στα κάτω άκρα οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενικότερης φλεβικής ανεπάρκειας (κιρσοί-φλεβίτιδα).

Ταλαιπωρούν περισσότερο τις γυναίκες. Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες απ΄ ότι στους άντρες. Υπολογίζεται ότι, το 50% των Ελληνίδων παρουσιάζουν σε κάποιο σημείο του σώματός τους ευρυαγγείες!

Πώς αντιμετωπίζονται;

Μέχρι σήμερα, η μόνη μέθοδος που υπήρχε για τη θεραπεία των ευρυαγγειών των ποδιών ήταν ή η χειρουργική ή η ενέσιμη θεραπεία, γνωστή ως σκληροθεραπεία.

To Long Pulse Pulsed Dye Laser και τo Long Pulse Nd:Yag Laser, τα οποία δρουν συμπληρωματικά στη θεραπεία βαθύτερων και ανθεκτικότερων ευρυαγγειών, αποτελούν εξαιρετική καινοτομία στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών των κάτω άκρων. Πρόκειται για πηγές φωτός που εξουδετερώνουν τόσο τις λεπτές, αραχνοειδείς ευρυαγγείες, όσο και τις ανθεκτικότερες, βαθύτερες, πλατύτερες και παχυτερου τοιχώματος ευρυαγγείες στα κάτω άκρα. Έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν σε ικανοποιητικό βάθος χωρίς να αφήνουν ουλές.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

  • Δεν εισάγονται ξένες ουσίες μέσα στον οργανισμό, γιατί η όλη θεραπεία γίνεται στην επιφάνεια του δέρματος.
  • Δεν χρησιμοποιούνται βελόνες, δεν παρακεντάται το δέρμα κι έτσι, χωρίς αιμορραγία, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης.
  • Η θεραπεία γίνεται αισθητή σαν ένα μικρό τσίμπημα από καρφίτσα.
  • Επειδή η θεραπεία είναι μη διεισδυτική, δεν υπάρχουν τομές ή ουλές.
  • Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία ή άλλα φάρμακα ενάντια στον πόνο.
  • Οι ασθενείς συνεχίζουν την ίδια ημέρα την εργασία τους και την καθημερινή τους δραστηριότητα.

Θεαματική βελτίωση έχουμε στις ευρυαγγείες των κάτω άκρων, όπου η εφαρμογή των εξελιγμένων και εξειδικευμένων Laser, όταν απαιτείται συνδυάζεται με εφαρμογή-έγχυση φυσιολογικού ορού, επιτυγχάνοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το είδος και την έκταση του προβλήματος.

Η υψηλή αποτελεσματικότητα και η εξαιρετική ασφάλεια της θεραπείας οφείλεται στο ότι διενεργείται επιλεκτική εξάλειψη των διευρυμένων αγγείων, ενώ παραμένει άθικτο τo γύρω φυσιολογικό δέρμα (επιλεκτική φωτοθερμόλυση), και αυτό γιατί τα αγγεία εκτίθενται μόλις μισό χιλιοστό του δευτερολέπτου στην ακτινοβολία. Χρόνος ικανός για να τα “εξαφανίσει”, αλλά αρκετά μικρός για να καταστρέψει το γύρω φυσιολογικό δέρμα.