Δασυτριχισμός

Ο δασυτριχισμός αφορά ύπαρξη αυξημένης τριχοφυίας στις γυναίκες, σε περιοχές του προσώπου και του σώματος, που κανονικά είναι άτριχες. Η εμφάνιση τριχοφυΐας σ’ αυτές τις περιοχές συμβαίνει μόνο στους άνδρες και σχετίζεται με την τοπική δράση των ανδρογόνων (περιοχές ανδρογονοεξαρτώμενες). Τέτοιες περιοχές είναι το άνω χείλος, οι παρειές, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, το υπογάστριο, η πλάτη, οι γλουτοί και η έσω επιφάνεια των μηρών. Ο δασυτριχισμός είτε είναι ιδιοπαθής είτε οφείλεται:

 • Σε ενδοκρινολογικές παθήσεις
 • Στη λήψη διαφόρων φαρμάκων

Στις ενδοκρινολογικές παθήσεις περιλαμβάνονται κυρίως:

 • Παθήσεις των επινεφριδίων και υπόφυσης: σύνδρομο Cushing, νόσος Cushing, έκτοπη παραγωγή ACTH, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι επινεφριδίων, υπόφυσης, συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων κλπ.
 • Παθήσεις των ωοθηκών όπως: όγκοι ωοθηκών, σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCO). Το σύνδρομο αυτό είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης δασυτριχισμού και μπορεί να συνδυάζεται με ακμή, τριχόπτωση, μέλασμα, διαταραχές περιόδου κλπ.

Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της τριχοφυΐας-δασυτριχισμό είναι κυρίως :

 • Τα ανδρογόνα
 • Τα αναβολικά στεροειδή
 • Τα κορτικοστεροειδή
 • Η κυκλοσπορίνη
 • Η στρεπτομυκίνη
 • Η πενικιλλαμίνη
 • Η διφαινυλυδαντοΐνη κ.α.

Ο δασυτριχισμός αντιμετωπίζεται σήμερα με LASER και υπερήχους. Μετά την δερματολογική  διάγνωση ακολουθεί θεραπεία με εξελιγμένα λέιζερ επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης και καινοτόμες συσκευές υπερήχων.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της τριχοφυΐας περιλαμβάνει συνδυασμούς εξελιγμένων συσκευών που πρέπει να εφαρμοστούν στο θύλακο της τρίχας, περιοχή γένεσης και ανάπτυξής της.

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται είναι συνδυαστικές.

Η ενεργειακή δέσμη στοχεύει στη ρίζα της τρίχας, καταστρέφοντάς την και αφήνοντας, παράλληλα, άθικτη την επιδερμίδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις για την εφαρμογή αυτή δεν χρειάζεται αναισθησία, ενώ σπάνια χρησιμοποιείται αναισθητική κρέμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια αποτρίχωση στα βασικά σημεία του προσώπου διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Ο χρόνος που απαιτείται για το σώμα και τα πόδια είναι μεγαλύτερος και μπορεί να φτάσει μέχρι και τη μιάμιση ώρα.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά ήδη από την πρώτη επίσκεψη, ενώ η επόμενη πραγματοποιείται έπειτα από έναν ή δύο μήνες. Σταδιακά, το διάστημα μεταξύ των επισκέψεων μεγαλώνει (έξι-οκτώ μήνες).

Οπτικά υπάρχει πλήρης εξαφάνιση των τριχών μετά την πρώτη επίσκεψη. Οι τρίχες ξαναφυτρώνουν βέβαια σε κάποιους μήνες. Έπειτα, όμως, από 2-3 επισκέψεις το πρόβλημα υποχωρεί αισθητά. Αφού συμπληρωθεί το σύνολο της θεραπείας, ο γιατρός παρακολουθεί την ασθενή μια φορά το εξάμηνο και κατόπιν μια φορά τον χρόνο.

Το κόστος διαφέρει, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής που αποτριχώνεται.

Τεχνολογία επόμενης γενεάς στην αποτρίχωση

Ο Ηχος στην ριζική αποτρίχωση. Ακόμη και στους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη και σε ηλιομαυρισμένο δέρμα κατάλληλη αποτρίχωση για: Λευκές, ξανθές, γκρί και όλα τα χρώματα τρίχας.

Καινοτόμος τεχνολογία υπερήχων, κλινικά αποδεδειγμένη. Αποτελεσματικό για όλους τους τύπους δέρματος. Αποτελεσματικό για όλους τους τύπους τρίχας. Χωρίς καμία παρενέργεια.

Η πρώτη κλινικά αποδεδειγμένη λύση αφαίρεσης τρίχας βασισμένη στους υπέρηχους ανήκει στη νέα γενιά συσκευών για οριστική αποτρίχωση. Επιτρέπει την ακριβή χάραξη περιγράματος φρυδιών και την ανώδυνη θεραπεία των ευαίσθητων περιοχών όπως είναι το άνω χείλος, το πηγούνι και η γραμμή του μπικίνι.

Οι θεραπείες είναι απόλυτα ασφαλείς και χωρίς καμία παρενέργεια. Τα αποτελέσματα είναι σίγουρα, ανεξάρτητα από το χρώμα της τρίχας και τον τύπο του δέρματος,  επιτρέποντας έτσι στους ειδικούς να αντιμετωπίζουν μια ευρεία ποικιλία περιστατικών.

Η καινοτόμος προσέγγιση στην τεχνολογία υπερήχου ενέπνευσε την τεχνολογία που χρησιμοποιεί την τρίχα και τα χαρακτηριστικά του δέρματος ως ένα ακριβή και αποδοτικό υπερηχητικό κυματοδηγό. Μία υπερηχητική κεφαλή χρησιμοποιείται για να στρέψει την ακουστική ενέργεια άμεσα στον άξονα τρίχας, όπου η ενέργεια υπερήχου ακριβώς στη ρίζα τρίχας, μετατρέπεται σε θερμότητα. Κατά συνέπεια, η θερμοκρασία ρίζας υπερβαίνει γρήγορα το επίπεδο που απαιτείται για να προκαλέσει τη μακροπρόθεσμη ζημία στους επαναπτυσσόμενους της τρίχας μηχανισμούς. Δεδομένου ότι η ενέργεια εφαρμόζεται με ακρίβεια, μέσω του άξονα της τρίχας, ο παρακείμενος ιστός δεν επηρεάζεται. Ενδείκνυται σε όλα τα χρώματα τρίχας και τους τύπους δέρματος, δεσμεύοντας τον αμελητέο πόνο (ενδεχομένως), και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακίνδυνα για σχεδόν όλες τις περιοχές του σώματος.

Σε ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, συγκρίνεται ευνοϊκά με τα κορυφαία συστήματα laser.